Paleo rendelése

A paleo étrend és a súlycsökkenés

A paleo diétát a Colorado State University egészségügyi professzora, Dr. Loren Cordain fejlesztette ki, aki szerint antropológiailag szorosan összefüggenek a táplálkozás és az olyan egészségügyi problémák, mint az elhízás vagy a szívbetegségek. A diéta azon DNS eredményeket veszi alapul, melyek azt bizonyítják, hogy az ember 50.000 éve alig változott. Ez azt jelenti, hogy táplálkozási szükségletei is hasonlóak a paleolit korban élt emberéhez. Ha szeretnénk egészségesebbek lenni és fogyni is, akkor érdemes barlanglakó őseink táplálkozási szokásait követni.

paleolit5

A diéta során tehát olyan élelmiszereket fogyasztunk, melyeket lehet gyűjteni és elejteni: halakat, vadakat, legeltetett állatokat, gyümölcsöket, zöldségeket, diókat, kókuszt, magvakat, tojást. Viszont ki kell iktatni a tejtermékeket, a gabonaféléket, a burgonyát, a hüvelyeseket, a cukrokat, a sót és a feldolgozott húsokat az étrendből. A felhasznált olajoknak a gyümölcsökből (olíva, avokádó) vagy a csonthéjasokból (kókusz, dió, mandula) kell származniuk. A diéta nem engedi a napraforgó vagy más magolaj használatát, mert ezek erőteljesen finomítottak.

Ehetünk sovány húsokat, halakat, tenger gyümölcseit és növényeket, amennyit csak akarunk. Ezek az élelmiszerek eltelítenek és sokkal kevésbé érezzük majd éhesnek magunkat, ha ezeket az élelmiszereket fogyasztjuk. A paleolit étrend 19-35 %-ban tartalmaz fehérjét, 22-40%-ban szénhidrátot, 28-47%-ban zsírt. Ez a táplálkozási piramis hasonlít a mediterrán étrendhez, ami szintén magas zsírtartalmú, de ezek a zsírok jó zsírok és nem hizlalnak, hanem csak eltelítenek és energiával töltenek fel. A diéta gazdag omega-3 zsírsavakban, így védi a szívet és a keringési rendszert. Ráadásul még fogyhatunk is vele, mivel fokozza az anyagcserét és alacsony glikémiás terhelést jelent a szervezet számára. Segít fenntartani a vércukorszintet, így szabályozza az étvágyat.

Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!