A paleo étrend és a súlycsökkenés

A paleo diétát a Colorado State University egészségügyi professzora, Dr. Loren Cordain fejlesztette ki, aki szerint antropológiailag szorosan összefüggenek a táplálkozás és az olyan egészségügyi problémák, mint az elhízás vagy a szívbetegségek. A diéta azon DNS eredményeket veszi alapul, melyek azt bizonyítják, hogy az ember 50.000 éve alig változott. Ez azt jelenti, hogy táplálkozási szükségletei is hasonlóak a paleolit korban élt emberéhez. Ha szeretnénk egészségesebbek lenni és fogyni is, akkor érdemes barlanglakó őseink táplálkozási szokásait követni.

paleolit5

A diéta során tehát olyan élelmiszereket fogyasztunk, melyeket lehet gyűjteni és elejteni: halakat, vadakat, legeltetett állatokat, gyümölcsöket, zöldségeket, diókat, kókuszt, magvakat, tojást. Viszont ki kell iktatni a tejtermékeket, a gabonaféléket, a burgonyát, a hüvelyeseket, a cukrokat, a sót és a feldolgozott húsokat az étrendből. A felhasznált olajoknak a gyümölcsökből (olíva, avokádó) vagy a csonthéjasokból (kókusz, dió, mandula) kell származniuk. A diéta nem engedi a napraforgó vagy más magolaj használatát, mert ezek erőteljesen finomítottak.

Ehetünk sovány húsokat, halakat, tenger gyümölcseit és növényeket, amennyit csak akarunk. Ezek az élelmiszerek eltelítenek és sokkal kevésbé érezzük majd éhesnek magunkat, ha ezeket az élelmiszereket fogyasztjuk. A paleolit étrend 19-35 %-ban tartalmaz fehérjét, 22-40%-ban szénhidrátot, 28-47%-ban zsírt. Ez a táplálkozási piramis hasonlít a mediterrán étrendhez, ami szintén magas zsírtartalmú, de ezek a zsírok jó zsírok és nem hizlalnak, hanem csak eltelítenek és energiával töltenek fel. A diéta gazdag omega-3 zsírsavakban, így védi a szívet és a keringési rendszert. Ráadásul még fogyhatunk is vele, mivel fokozza az anyagcserét és alacsony glikémiás terhelést jelent a szervezet számára. Segít fenntartani a vércukorszintet, így szabályozza az étvágyat.

Paleolit táplálkozás kellékei

Kókuszzsír 1000ml(Kókuszolaj 1l Bio Egészség Kft)

Kókuszzsír 1000ml (Kókuszolaj 1l Bio Egészség Kft)

A kókuszzsírt, vagy más néven a kókuszolajat a kókuszpálma érett húsának megszárításából és kisajtolásából nyerik.

Ár: 1820 Ft
Megnézem

Paleolit Xilit 1kg

Paleolit Xilit 1kg

Édesítő hatása megegyezik a cukoréval, ám alacsony glikémiás indexének köszönhetően csak minimális inzulinválaszt vált ki a szervezetben. Hő hatására sem veszti el édes ízét, ezért használható sütéshez és főzéshez is.

Ár: 2695 Ft
Megnézem

Paleolit Aszkorbinsav250g

Paleolit Aszkorbinsav 250g

Az aszkorbinsav fokozza szervezetünkben az immunrendszer működését, növeli a fehérvérsejtek számát, melyek szembeszállnak a testünket megtámadó kórokozókkal, és fokozza a fehérvérsejtek működését. Jelentősen csökkenti a meghűléses betegségek, a nátha tüneteit.

Ár: 1395 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!