Paleo

A paleolit diéta és a cukorbetegség

(0/0)

A 2-es típusú diabétesz aránya riasztó ütemben növekszik az egész világon. Az American Diabetes Association úgy becsüli, hogy több, mint 23,6 millió amerikai szenved ettől a betegségtől, ami a lakosság közel 8%-át jelenti. A cukorbetegséget az inzulinrezisztencia és az inzulinhiány jellemzi, ami miatt túlságosan megemelkedik a vércukorszint. Az emelkedett vércukorszint pedig számos szövődménnyel jár: vesebetegséghez, keringési zavarokhoz, szívbetegségekhez és stroke-hoz vezet. Az egészséges életmód követése azonban segít szinten tartani a vércukorszintet, így akár a cukorbetegség is megúszható szövődmények kialakulása nélkül.

paleo-inzulin6

A paleolit diéta alapelvei

A paleolit étkezés során olyan szokásokat követünk, melyek vadászó-gyűjtögető őseinket jellemezték. A paleo diétában nagyon sok fehérjét fogyasztunk, ami ideális esetben fűvel vagy szénával táplált állat húsából, szabad tartású baromfiból, vadon fogott halakból származik. A szénhidrátot a szezonális gyümölcsökből és zöldségekből pótolhatjuk, a zsírokat pedig az olyan olajokból, mint az olívaolaj, az avokádóolaj, a különböző magolajok és a kókuszolaj. A diéta során kerülni kell mindenféle gabonát, hüvelyest, tejterméket, cukrot, napraforgó olajat és feldolgozott élelmiszert.

A paleo diéta és a vércukorszint

A paleolit diéta és a vércukorszint kapcsolatát vizsgálandó még csak kevés kutatást végeztek, de az eredmények már most igen biztatóak. Egy 2009-ben megjelent tanulmány szerint a paleolit étrend a 2-es típusú diabéteszt 3 hónap alatt mérsékelte. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a paleo étrend csökkenti az éhgyomri vércukorszintet, a hemoglobin A1C szintjét és az inzulinigényt.

A paleo diéta és a vérnyomás

A 2-es típusú diabétesznél nagyon fontos, hogy a vérnyomást 130/80 alatt tartsuk, annak érdekében, hogy csökkentsük a szívbetegség és a szélütés kockázatát. A paleo étrend segíthet a cukorbetegeknek csökkenteni a vérnyomást, különösen a szisztolés vérnyomást. Ezenfelül a paleolit étrenddel csökkenthető a koleszterinszint is.

Értékelés
(0/0)
Értékelés Írása
Ez a név fog megjelenni a hozzászólásodnál!
Pl.: Nagyon egészséges, jó ár, stb.
Pl.: Csomagolás, kevésbé hatásos, stb.
Minimum 20 karaktert írj! Az elküldött értékelés perceken belül megjelenik az oldalon! (Kötelező).